Ochutnej chutney

27.09.2024

Chutney, česky čatní je příloha, která si vás získá. Věřte, že s tímto, původně indickým pokrmem, zabodujete a s námi vám to nebude zas tak moc trvat.

Štěpán - sušená cibule 50g

Karel - sušený česnek

Matěj - ostrá směs

Barbora - grilovací směs 30g


Chutney si můžete připravit z rozličných druhů zeleniny, ovoce i koření. Nejjednodušší způsob je z cibule, která má v našich kuchyních téměř posvátné postavení. Abyste však nemuseli u plotny stát celou věčnost, loupat, krájet, restovat, apod. - to už jsme skoro udělali za vás. Stačí si rozpálit olivový nebo arašídový olej, lehce a krátce na něm zkaramelizovat nerafinovaný cukr a zalít vínem a octem (červená cibule má ráda víno červené a ocet balsamico, bílá překvapivě bílé a jablečný ocet, ale kombinaci a chuti se meze nekladou :). Do rozvaru nasypete našeho Štěpána jedničku, přisypete špetku česnekového Karla, Ostrého Matěje a odvážní mohou využít naší kurkumové Barbory. Necháte dusit, podléváte střídavě vínem a občas octem, dosolíte podle chuti. Až bude konzistence dostatačně karamelová, můžete podávat. U nás se často stává, že z pánve záhadně zmizne polovina obsahu dřív, než se dostane na talíř. Dobrou chuť!

P. S. Co nevidět přistane v našem e-shopu novinka, kterou si do čatní můžete bez obav přidat a možná vynecháte cukr. Nezapomeňte nás sledovat.